Een gezonde slaap

Een gezonde slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Vele factoren kunnen echter de slaap verstoren, zoals stress, te laat opblijven, sporten, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, relatieconflicten, werken of het gebruik van pc of tablet net voor het slapengaan. Deze factoren zijn meestal tijdelijk van aard en verdwijnen als de aanleiding is verdwenen.

Wanneer de slaap langdurig verstoord is (bijvoorbeeld gedurende 3 weken) en wanneer dit ook overdag zijn weerslag heeft, dan is er sprake van een slaapprobleem. Heel veel mensen worden gedurende bepaalde (langdurige) periodes met slaapproblemen geconfronteerd. Maar liefst 1 op 3 volwassenen heeft geregeld moeite met slapen.

De kenmerken van een gezonde slaap:

 • Soepel en snel in slaap vallen, ongeveer binnen een kwartier.
 • ​Goed kunnen doorslapen: tussentijds niet of nauwelijks wakker worden.
 • Het gevoel hebben 's morgens uitgeslapen te zijn bij het wakker worden.

Oorzaken van slecht slapen

 • Problemen met in slaap vallen: lang wakker liggen, rusteloosheid door bijvoorbeeld stress.
 • Problemen met doorslapen: tussentijds wakker worden, moeilijk weer in slaap vallen door bijvoorbeeld nacht- of ploegendiensten of een jetlag.
 • Te vroeg wakker worden: niet uitgerust zijn, maar ook niet meer in slaap vallen.
 • Slechte kwaliteit van de slaap: een te lichte of te diepe slaap, zich niet uitgerust voelen.

Gevolgen van slecht slapen

 • Slaperigheid en sufheid overdag
 • Vermoeidheid en/of neerslachtigheid
 • Snel geïrriteerd zijn, humeurigheid
 • Hoofdpijn
 • Geheugen- en/of concentratieproblemen
 • Minder lichamelijke en/of emotionele weerstand

Hoe slaapproblemen aanpakken?

Bij slaapproblemen is het belangrijk eerst de oorzaak op te sporen en waar mogelijk aan te pakken. Ontspanning, verbeteren van de slaaphygiëne of eventueel gedragstherapie kunnen helpen om het in slaap vallen en/of doorslapen te verbeteren.

Bij ernstige problemen kan uw arts slaapmiddelen voorschrijven. Deze geneesmiddelen kunnen verslavend zijn en nevenwerkingen geven, zoals geheugenstoornissen, verminderde concentratie, duizeligheid of een slaperig gevoel overdag.  Een andere oplossing kan zijn om een natuurlijk middel te gebruiken.

Disclaimer

Auteursrecht en recht van de producent van een databank
Deze site is zowel een werk dat door het auteursrecht wordt beschermd, als een databank waarop Metagenics de auteursrechten en rechten van de producent bezit. De teksten, lay-out, tekeningen, foto's, films, grafieken en andere bestanddelen van deze site zijn door het auteursrecht beschermd. Elke kopie, adaptatie, wijziging, vertaling, arrangement, publieke mededeling, huur of andere exploitatievorm van het geheel of een deel van deze site, onder het even welke vorm en met om het even welke middelen, zoals elektronische, mechanische of andere middelen, is volstrekt verboden behalve ingeval van voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van Metagenics. De inhoud van de databank wordt beschermd door het sui generis recht die de producent toelaat om elke opvraging en/of hergebruik van het geheel of een deel van deze inhoud te verbieden. Om het even welke inbreuk op deze rechten kan strafrechtelijk of burgerrechtelijk vervolgd worden.

Merken en handelsnamen
De benamingen, logos en andere tekens die in deze site worden gebruikt, onder andere het logo en de naam Metagenics, zijn merken en/of handelsnamen die wettelijk beschermd zijn. Elk gebruik ervan of van gelijkaardige tekens is volstrekt verboden zonder het voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van Metagenics.

Aansprakelijkheid voor de inhoud
Metagenics besteedt de grootste zorg aan het ontwerp en de instandhouding van deze site. Metagenics kan echter niet de juistheid garanderen van de informatie die zich op deze site bevindt. De gebruiker dient er zich van bewust te zijn dat de informatie zonder voorafgaandelijke kennisgeving gewijzigd kan worden. Metagenics kan geenszins aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van deze site of voor het gebruik dat ervan kan worden gemaakt. Metagenics kan in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en het bestaan van andere sites waarmee hyperlinks worden gelegd.
MetaSleep® is een product van

NIEUW: Bekijk de tv-spot
Sluiten Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer